Zielony jęczmień – jak stosować go w kuchni?

Zastanawiasz się, jak najlepiej spożywać młody, zielony jęczmień, by przyniósł ci maksimum korzyści? Oczywiście, możemy stosować zielony jęczmień w tabletkach lub w proszku, lecz to nie jedyne, możliwe sposoby na przyjmowanie tego zdrowego specyfiku. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do wielu wartościowych dań oraz energetyzujących napojów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Prostota stwarza multum możliwości

W odróżnieniu od wielu innych roślin uważanych za superfoods, zielonego jęczmienia nie stosujemy w „surowej” wersji do sałatek i surówek. Specyfik występuje przede wszystkim w wersji proszku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej, co jednak nie stanowi dla nas ograniczenia – z ich wykorzystaniem przygotujemy niezliczone ilości pysznych, a zarazem zdrowych potraw.

Zielony jęczmień – zastosowanie w napojach

Najprostszą metodą na spożywanie zielonego jęczmienia jest dodawanie go do napojów i koktajli. Mogą być to zarówno trunki chłodne, jak i przygotowane na ciepło, jednak należy pamiętać o tym, by nie dodawać jęczmienia do zbyt gorącego napoju – inaczej straci on większość swoich właściwości odżywczych. W celu przygotowania zdrowotnego koktajlu wystarczy dodać zielony jęczmień w formie rozdrobnionych pędów lub proszku (pozyskanego chociażby z tabletki) do mieszanki ulubionych, owocowych lub warzywnych soków. Znakomitym rozwiązaniem jest również zdrowy napój z zielonego jęczmienia, przegotowanej wody i odrobiny miodu. To niezawodna metoda na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu.

Zielony jęczmień na śniadanie

Poza zdrowymi napojami, młody, zielony jęczmień przyda nam się również w przygotowywaniu wartościowych śniadań. Przykładem może być owsianka na mleku sojowym, z dodatkiem bananów oraz proszku z zielonego jęczmienia. Taka dawka energii o poranku zapewni nam doskonałe samopoczucie przez resztę dnia.

Zielony jęczmień – zastosowanie w sałatkach

To, że zielonego jęczmienia nie zastosujemy jak jarmużu i rukoli nie oznacza, że nie przyda nam się on w przygotowaniu zdrowej, fit sałatki. Ponownie możemy zdecydować się na proszek lub pędy jęczmienia, dodając go do ulubionej kombinacji warzywnej. W ten sposób sprawimy, że nasza sałatka będzie bardziej lekkostrawna i wartościowa.

Deser z zielonym jęczmieniem?

Chcesz, by twoje ciasto zachwycało nie tylko doskonałym smakiem, ale i wyszło ci na zdrowie? Dodaj do niego odrobinę zielonego jęczmienia. Pamiętaj jednak, że sprawdzi się on w przygotowywaniu deserów „na zimno” – obróbka termiczna sprawi, że młody jęczmień utraci większość dobroczynnych witamin. Warto zatem dodawać go do ciast takich jak serniki, czy też tirami su.

 

Młody jęczmień to nie nudny suplement diety, który musimy spożywać wyłącznie w formie tabletek. Z jego zastosowaniem stworzymy multum potraw, dodając im cennych właściwości odżywczych.